Niet alleen zijn jeugd in het door het bombardement getroffen Rotterdam komt aan bod tijdens de 4-mei toespraak van André van Duin, ook het coronavirus en de vrijheid van homoseksuele mensen. Dat vertelde hij gisteravond aan tafel bij het tv-programma Jinek. Vrijdag werd bekend dat Van Duin tijdens de Dodenherdenking de toespraak op de Dam in Amsterdam zal houden.
"Ik ga meestal naar de Westerkerk, daarachter heb je het homomonument", vertelt hij. Als presentatrice Eva Jinek hem vraagt of dat in zijn toespraak ook aan bod komt, bevestigt hij dat. "Zeker. Dat ligt natuurlijk dicht bij mij, dus daar ga ik het wel over hebben, ja."
Ook het coronavirus zal ter sprake komen. "Nou, wel in het teken van de vrijheid natuurlijk", vertelt Van Duin. Daarnaast benadrukt hij dat mensen nu beperkingen hebben, maar dat het in de oorlog nog een stuk erger was. "Als je dat vergelijkt met de oorlog, wat er toen allemaal niet kon."
André van Duin, geboren in 1947, groeide op tussen de puinhopen van het tijdens de Tweede Wereldoorlog platgebombardeerde Rotterdam. Zijn vader was tijdens de oorlog tewerkgesteld in Duitsland, maar daar werd thuis nooit over gesproken. Hij zal volgens het comité op de Dam vertellen wat de Tweede Wereldoorlog tot op de dag van vandaag voor hem betekent. Voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam houdt schrijfster Roxane van Iperen de 4 mei-voordracht in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.
Hoeveel publiek er aanwezig kan zijn bij de plechtigheid is nog niet bekend. Dat hangt af van de coronamaatregelen die op dat moment gelden, aldus het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Vorig jaar, bij de 75e herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog, sprak koning Willem-Alexander op een vanwege corona vrijwel lege Dam. Het was voor het eerst dat het staatshoofd sprak tijdens de Nationale Herdenking.